Kuchnia austriacka


Austria to kraj smakoszy i produktów żywnościowych o najwyższej jakości. Austriacy promują tzw. "regiony dobrego smaku" - czyli regiony, które produkują wysokiej jakości smakołyki. Aby smakołyk mógł być promowany musi być silnie zakorzeniony w kulinarnej tradycji regionu oraz musi być wyrabiany tradycyjnym sposobem. Będąc w Austrii warto więc spróbować specjałów takich jak górski ser z Lasu Bregenckiego produkowany ze świeżego mleka, styryjski olej z pestek dynii, mak z rejonu Waldviertel, tyrolskie nalewki śliwkowe czy też musztarda z Lustenau (Vorarlebrg).

Przysmaki ziemi Salzburskiej:

Mozartkugeln - czyli słynne mozartowskie pralinki w kształcie kuli, nadziewane pyszną marcepanową masą o pistacjowym smaku i oblane kuwerturą z ciemno-mlecznej czekolady. Oryginalne Mozartkugeln dostaniemy tylko w Salzburgu, mieście w którym w 1890 roku stworzył je cukiernik Paul Fürst, ale praktycznie w każdym austriackim sklepie czy też stacji znajdziemy całkiem smaczne, choć już nie oryginalne, słodkie kulki.
Salzburger Nockerl - kolejny słodki przysmak Salzburga do którego przygotowania potrzebne są utarte z cukrem żółtka, ubita na sztywno piana z białek oraz mąka. Po upieczeniu na złoto w piecu Salzburger Nockerl podawany jest jako trzy oddzielne kawałki wyobrażające trzy górskie wierzchołki. Posypane cukrem pudrem i podawane na srebrnej tacy lub glinianym półmisku wyglądają i smakują niebiańsko.
Apfelstrudel - pyszne ciasto często mylone z szarlotką lub ciastem francuskim. Są to jednak przyprawione cynamonem i rodzynkami, kawałki jabłek zawinięte w niezwykle cieniutkie płatki ciasta. Strudla powinno serwować się zaraz po wyjęciu z pieca posypanego cienką warstwą cukru pudru. Coraz częściej przysmak ten podawany jest z gałką lodów, waniliowym sosem czy też porcją bitej śmietany.
Tort Sachera - ten jeden z bardziej znanych, słodkich przysmaków ziemi salzburskiej został stworzony przez 16-letniego ucznia kucharskiego Franza Sachera. Chociaż przepis na oryginalny tort Sachera jest strzeżoną tajemnicą to wszyscy wiedzą, że jest on cudownie czekoladowy a prawdziwego smaku dodaje mu morelowa konfitura.

Karynckie przysmaki:

Schlickkrapferl - czyli pierożki z serowym farszem, które przypominają w smaku włoskie ravioli oraz tyrolskie Schlutzkrapfen
Kaiserschmarrn - rodzaj porwanego i puszystego omletu/racucha z rodzynkami w iście królewskim wydaniu. Legenda głosi bowiem, że ten słodki deser niesamowicie przypadł do gustu cesarzowi Franciszkowi Józefowi I. Posypany cukrem pudrem znakomicie smakuje również narciarzom na stoku.

Tyrolskie specjały:

Krapfen - czyli niezwykle smakowite słodkie kule zbliżone do naszych tradycyjnych pączków - podawane jednak koniecznie z dżemem morelowym a nie różaną konfiturą
Knödeln - knedle albo raczej w wydaniu tyrolskim pulpety - często podawane jako danie główne z mięsem, dodatek do zupy albo na słodko z morelami
Gröstl - to najlepsze ziemniaki i kawałki wieprzowej pieczeni, podsmażane na patelni razem z cebulką. Na wierzchu często ląduje jeszcze jajko sadzone, przyprawione majerankiem, kminkiem i pietruszką. Potrawa ta jest niezwykle sycąca i często można spotkać ją w górskich chatkach i schroniskach.

Wiedeńskie przysmaki:

Frankfuter - wiedeńska kiełbaska, która króluje zarówno w budkach z kiełbaskami jak i na stołach najlepszych restaruacji i hoteli
Wiener Schnitzel - cieniutko rozbity kotlet cielęcy, wieprzowy lub drobiowy, frytowany w panierce, przy czym panierka nie może przylegać do mięsa - powinna falować. Sznycel podawany jest tradycyjnie z sałatką kartoflaną lub ziemniakami z pietruszką, a do tego cytryna i borówki.